top of page

Tips til sommeraktiviteter med barna

Oppdatert: 13. aug.


8 Uker skolefri - Tips til aktiviteter for å holde barna opptatt i sommer


Skoleferien er her, noe som betyr åtte uker med frihet for barna. Men som forelder kan det være en utfordring å holde barna opptatt hele tiden. For å lette litt på stresset, har vi satt sammen en liste over trygge og morsomme aktiviteter for å holde barna opptatt i sommer, både inne og ute.


Utendørsaktiviteter for Barna - Lek i hagen eller parken

Hva er vel bedre enn å tilbringe en solfylt dag ute i hagen eller parken? Barna kan løpe rundt og leke gjemsel, kaste ball eller spille frisbee. Hvis du har en grill, kan du til og med ha et piknik med familien. Du kan også sette opp en liten hinderløype med hoppetau, kjegler og baller. Dette vil gi barna en morsom utfordring og hjelpe dem å utvikle sin motoriske ferdigheter.


Utforsk nærmiljøet på sykkel

Ta med syklene og tilbringe en dag med å utforske nærmiljøet. Fra skogsløyper og naturskjønne stier, til rolige bygater - det er alltid noe nytt å oppdage sammen. Husk å pakke med litt vann og snacks før avreise. Når dere sykler rundt, kan dere også lete etter forskjellige typer blomster og planter. Dette kan være en fin måte å lære om naturen på, samtidig som dere får mosjon.


Delta i organiserte sommerleirer og aktivitetsgrupper

Sommerleirer og aktivitetsgrupper er en flott måte å holde barna opptatt og sosiale i løpet av sommeren. Sjekk lokale fritidsklubber og sportsgrupper for tilbud i ditt område.

Det finnes også organiserte turer og utflukter for barn og familier. Dette kan være alt fra kajakkpadling og fisketurer, til besøk på gårder og dyreparker.


Besøk lokale attraksjoner og museer

Hvis været ikke tillater utendørsaktiviteter, kan et besøk til lokale attraksjoner og museer være en morsom og lærerik aktivitet. Mange museer har tilbud for barn, blant annet interaktive utstillinger og workshops. I tillegg til museer, kan dere også besøke historiske steder og monumenter i nærområdet. Dette kan gi barna en følelse av tilhørighet til stedet de bor i, samtidig som de lærer om historien.


Gå på skattejakt eller natursti

Planlegg en skattejakt i hagen eller en nærliggende park. Lag et kart og la barna lete etter ukjente skatter og overraskelser. Hvis du har en natursti i nærheten, kan du også ta med barna på en liten utforskningstur. Dere kan også samle inn blader og kongler på turen, og bruke dem til å lage kunst og håndverk når dere kommer hjem.


Kreative Aktiviteter for Barna

La barna utfolde seg med farger og papir i den friske utendørs luften. Det kan være en fin måte å inspirere til kreativitet og fantasi. Det er mange fordeler ved å male og tegne utendørs. Barna kan bli inspirert av naturen og lage vakre kunstverk som reflekterer deres omgivelser. De kan også lære om farger og skyggelegging ved å observere naturen og dens nyanser.

En annen fordel med å male og tegne utendørs er at det gir barna muligheten til å være fysisk aktive samtidig som de utfolder sin kreativitet. De kan bevege seg rundt og finne nye motiver å tegne, samtidig som de får frisk luft og sollys.


Lage sommerhåndverk og DIY-prosjekter

Ta en tur til nærmeste hobbybutikk og plukk med deg noen materialer til å lage morsomme og kreative sommerhåndverk. Alt fra armbånd til sandkasser kan lages med litt fantasi og avist papir. Det å lage sommerhåndverk og DIY-prosjekter kan være en fin måte å lære barna å være kreative og å bruke fantasien sin. De kan også lære å være tålmodige og å følge instruksjoner når de lager håndverk. Dette kan være en fin aktivitet som hele familien kan gjøre sammen, og som kan skape fine minner.


Utforsk musikk og dans

Musikk og dans kan være en god måte å uttrykke seg på og ha det gøy sammen med andre. Se om det er lokale danseskoler eller musikkgrupper i ditt område som tilbyr sommerkurs.

Musikk og dans kan ha mange positive effekter på barnas utvikling. De kan lære å være mer selvsikre og å uttrykke seg gjennom bevegelse og musikk. Det kan også være en fin måte å møte nye venner og å bygge sosiale ferdigheter.


Skriv en sommerdagbok eller lag en scrapbook

Lag en sommerdagbok der barna kan skrive ned sine daglige opplevelser og eventyr. Hvis de liker å ta bilder, kan de også lage en scrapbook med bilder og minner fra sommeren.

Å skrive en sommerdagbok eller lage en scrapbook kan være en fin måte å reflektere over sommeren og å huske alle de morsomme opplevelsene man har hatt. Det kan også være en fin måte å øve på skriveferdighetene og å utvikle sin kreativitet. Hvis barna liker å ta bilder, kan de også lære om komposisjon og lyssetting når de lager sin egen scrapbook. Det finnes programmer barna kan bruke på ipad blant annet til dette.


Lær å lage enkle sommerretter sammen

Få med barna på matlaging og lær dem å lage enkle, sunne sommerretter. Det kan være en gøy og nyttig erfaring, og et godt tidspunkt for å lære om kjøkkenhygiene og sunn mat.

Matlaging kan være en fin måte å lære barna om sunn mat og å utvikle deres interesse for matlaging. Det kan også være en fin måte å lære om matkultur og å prøve nye retter. Å lage mat sammen kan også være en fin måte å tilbringe tid sammen som familie og å skape fine minner.


Delta i sommerskole eller workshops

Sommerskoler og workshops kan være lærerike og interessante aktiviteter for barna. Det kan være alt fra språkkurs til kreative verksteder. Disse aktivitetene gir barna mulighet til å lære nye ferdigheter og møte nye venner. Kontakt lokale skoler og barnehager for informasjon om sommertilbud, eventuelt kommunens nettside. En sommerskole kan være en flott måte for barna å holde seg aktive og lære noe nytt i løpet av ferien. De kan lære alt fra koding til keramikk, og det kan være en god måte for dem å utvikle seg både intellektuelt og sosialt.


Besøk biblioteket for bokklubber og lesestunder

Biblioteket kan være en skattekiste av bøker og historier for barna å utforske. De kan lære om ulike sjangre og forfattere, og utvikle sin leseferdighet. Sjekk bibliotekets nettside for informasjon om lesestunder og bokklubber for barn, eventuelt Sommerles.

Bokklubber kan være en morsom måte for barna å dele sine tanker og meninger om bøkene de har lest. De kan også møte andre barn som deler deres interesse for lesing.


Lær om planter og dyr i naturen

Ta en tur til en hage eller park og lær om forskjellige planter og dyr i naturen. La barna utforske og lære om den naturlige verdenen rundt oss. De kan lære om forskjellige dyrearter og deres levevis, og om hvordan planter vokser og trives. En tur til naturen kan være en flott måte for barna å komme seg ut og få frisk luft samtidig som de lærer om verden rundt dem. De kan også lære om viktigheten av å ta vare på miljøet og hvordan de kan bidra til å bevare naturen.


Utforsk vitenskap og teknologi gjennom eksperimenter

Eksperimenter og vitenskapelige aktiviteter kan være fascinerende for barna å utforske. Prøv å finne enkle eksperimenter som dere kan gjøre sammen. De kan lære om alt fra kjemi til fysikk, og om hvordan verden fungerer på en vitenskapelig måte. Det kan være alt fra å lage slim til å bygge en enkel rakett. Dette kan være en morsom måte for barna å lære om vitenskap og teknologi, samtidig som de har det gøy.


Praktiser matematikk og språkferdigheter gjennom spill

Spill kan være en morsom måte å praktisere matematikk og språkferdigheter på. Prøv å finne brettspill eller kortspill som fremmer læringsutviklingen. Dette kan være en morsom måte for barna å lære om tall og bokstaver på en praktisk måte. Det kan være alt fra sjakk til Scrabble. Disse spillene kan hjelpe barna med å utvikle sin kreativitet og problemløsningsferdigheter, samtidig som de har det gøy.


I løpet av de åtte ukene sommerferien varer, er det mange morsomme og trygge aktiviteter å gjøre sammen med barna. Enten du velger å bruke tiden utendørs, på kreative prosjekter eller lærerike aktiviteter, vil dere sikkert ha mange minner å se tilbake på når ferien er over.


God sommer!


18 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page